Stamboompagina Evert Nieuwlaar en Tineke de Haan

 

Kwartierstaten van onze grootouders (op www.stamboomonderzoek.com):

Kwartierstaat Evert Nieuwlaar

Genealogie Nieuwlaar (nageslacht van Tonnis Hendriks op het Hancotte)

Kwartierstaat Niesje Spang

Kwartierstaat Harm Korblet

Kwartierstaat Catharina Dekker

Familie De Haan (extern, door Sake Wagenaar)

 

Opmerkingen/Aanvullingen/Vragen? Gebruik het mailformulier (via stamboomonderzoek-site)

Achtergronden

Familie Nieuwlaar - Spang

De voorouders van Evert Nieuwlaar waren voornamelijk landbouwers in en rondom Den Ham. We komen hier landbouwerfamilies tegen uit vele Overijsselse plaatsen zoals Den Ham, Hellendoorn, Ommen, Heemse, Bergentheim, Wierden, Rijssen etc.

De voorouders van Niesje Spang vinden we vooral in en rond Hoogeveen. Een groot aantal was werkzaam in de turfwinning. Verschillende voorouders waaronder Johannes Spang (1798-1862) zijn afkomstig uit Duitsland.

Familie Korblet - Dekker

De voorouders van Harm Korblet zijn vrijwel alle arbeidersgezinnen in Noordoost Overijssel. Ook zijn verschillende voorouders afkomstig uit Nieuwleusen en Zuidwolde. In rechtstreekse mannelijke lijn komen we uit bij de uit Frankrijk afkomstige Jean Corbelet (1728-1824).

De voorouders van Catharina Dekker komen vrijwel alle uit Drenthe, hoofdzakelijk Hoogeveen/Hollandscheveld (net als bij Niesje Spang) waar men in hoofdzaak betrokken was bij de turfwinning.

Familiepagina's

De volgende familiepagina's (met wachtwoordbescherming) zijn beschikbaar voor kinderen, kleinkinderen etc van  onze grootouders (Gebruik het mailformulier om een wachtwoord op te vragen):

- Familie Nieuwlaar

- Familie Korblet

 

Gebruikte bronnen

(niet volledig)

De bronvermeldingen doen we hier deels op basis van onze grootouders. Voor Evert zijn dat Evert Nieuwlaar en Niesje Spang aan vaders zijde en Harm Korblet en Catharina Dekker aan moeders zijde. Voor Tineke zijn dat Geert de Haan en Tjimkjen Simons Luimstra aan vaders zijde en Simon Luimstra en Trijntje Bouma aan moeders zijde.

Nieuwlaar

Veel informatie was reeds beschikbaar op de (inmiddels opgeheven) website van Harry Kok. Ook was op deze site een kwartierstaat te vinden van Poel-Nieuwlaar (oom Klaas en tante Geertje) waarmee ik een begin kon maken met mijn eigen kwartierstaat. Deze heb ik verder uit kunnen breiden vooral met gegevens uit de gezinsreconstructie Den Ham 1704-1922 van Erik ten Brinke en eigen onderzoek in o.m. het Historisch Centrum Overijssel. Ook ben ik dank verschuldigd aan mijn oom Henk Mulderij die mij veel details van nabijere familie heeft verstrekt en ook een kopie kon geven van het trouwboekje van mijn grootouders Evert Nieuwlaar en Niesje Spang en van mijn overgrootouders Willem Nieuwlaar en Zwaantje Dubbink. Ook de volgende boeken waren erg nuttig:

B.D. Marsman, 2001. Daarle, ontdekkingen langs Erf, Esch & Wueste (Daarle, 2001)

Gerrit Hesselink, Hesselink: erf en familie

A.G. Kleinjan en E. Roelofs, Meer en Noord-Meer (Den Ham, 2004)

Spang

Naast de reeds genoemde kwartierstaat Poel-Nieuwlaar heb ik aanvullingen gevonden op andere genealogische pagina's. Voor de Spang-familie heb ik informatie gevonden op wat nu de Genealogieonline pagina van Anton van Melzen is en op de Bunskoeke-site. Mijn grootmoeder Niesje Spang heeft Hoogeveense wortels die voor een deel gemeenschappelijk zijn met die van mijn andere grootmoeder Catharina Dekker (zie aldaar). Gegevens van het gezin Spang-Mulder (ouders van Niesje) zijn ook ontleend aan het bevolkingsregister Gramsbergen 1910-1940 en het Centraal Bureau voor Genealogie. Eerder genoemde oom Henk Mulderij heeft me ook geholpen aan foto's van de familie Spang-Mulder. Voor de Duitse Spang familie uit Baumbach was het Ortsfamilienbuch Ransbach-Baumbach erg nuttig. Ook het boek over de Spang bloempottenfabriek leverde veel informatie op, met name over de vroegste Spangs uit de Zuidwest-Eifel.

Horst Theissen, 2010. Ortsfamilienbuch Ransbach-Baumbach 1550-1930. Cardamina Verlag, Plaidt.

Bärbel Bollinger-Spang, 2012. Spang - Westerwälder Blumentopf-Fabrik, Familie und Unternehmen. Cardamina Verlag Plaidt.

Korblet

Op de eerder genoemde website van Harry Kok was ook een kwartierstaat te vinden van Jansen-Kist. Hierin staat de broer (Hendrik) van mijn grootvader (Harm) vermeld met een aantal voorouders. Hiermee had ik een begin van de Korblet tak. Verder heb ik veel gegevens ontleend aan Genlias, en een kopie van het trouwboekje van mijn grootouders Harm Korblet en Catharina Dekker. Ook heb ik nuttig gebruik kunnen maken van de database HiDaBa van de Historische Vereniging Avereest. Momenteel is bonmama.nl de aangewezen website. Gegevens over de Corbolets heb ik ontleend aan de Doop-, Trouw- en Begraaf (DTB)-boeken die ik geraadpleegd heb bij het Historisch Centrum Overijssel. Een andere nuttige bron was www.webringreestdal.nl. Voor de voorouders uit Nieuwleusen was het boek van W. Visscher zeer nuttig.

W. Visscher, 2005. Heeren van de Ligtmis: geschiedenis van de Leusener Compagnie, het begin van Nieuwleusen en het Oosterveen. Goude H&K Uitgevers.

Dekker

Hier heeft de genealogie Dekker van Derk Warrink mij een flink eind op weg geholpen, naast het trouwboekje en Genlias. Andere sites met voor mij veel relevante gegevens zijn: De Klunders van de Sandbelt van H. Klunder (voor de voorouders van Elsje Klunder), de genealogiesite van Henk Zomer en de gegevens van Fred Lunenborg (beide laatsten voor de Lunenborg/Lunenborgers en Schonewilles die mijn beide grootmoeders gemeenschappelijk hebben). Veel van de voorouders van mijn grootmoeders Catharina Dekker en Niesje Spang zijn afkomstig uit Hoogeveen. Aan de database van Hoogeveense families van John de Goede kon daarom veel nuttige informatie worden ontleend. Omdat er nog wel eens tegenstrijdigheden zitten in de gegevens die op internet gepubliceerd worden probeer ik nu zoveel als mogelijk aan te sluiten bij de gegevens die door Henk Elsinga of via de Historische Kring Hoogeveen werden gepubliceerd.

De Haan/Luimstra/Bouma

Hier hebben we gebruik gemaakt van gegevens van Tineke's vader (Simon de Haan) en enkele kwartierstaten die we van hem kregen. Eén daarvan is gemaakt in 1995 door Klaas Bekkema. De gegevens zijn aangevuld met informatie uit Tresoar, allefriezen.nl, allegroningers.nl en gegevens verstrekt door neef Sake Wagenaar. Omdat de informatie grotendeels overeenkomt met die van neef Sake, publiceer ik deze niet hier maar verwijs kortheidshalve naar zijn site.

Laatste wijziging: Friday 11 December 2020.